Arbetslösheten minskar i Dalarna

Den öppna arbetslösheten fortsätter att minska. I maj var knappt 6 500 personer i Dalarna öppet arbetslösa och det är en minskning med drygt 800 på en månad. Fortfarande är dock arbetslösheten något högre än för ett år sen.

Men skillnaden är nu klart mindre än tidigare.

Och det finns kommuner där den öppna arbetslösheten redan i dag är lägre än vid den här tidpunkten i fjol, och det är Gagnef, Smedjebacken, Orsa och Malung.

Ungdomsarbetslösheten är nu lägre än vad den varit tidigare i år och under hela fjolåret. I maj var ungefär 1 200 ungdomar i åldrarna 18-24 öppet arbetslösa och det är nästan 200 färre än för ett år sen.

Fler ungdomar än tidigare har fått jobb och en ökad andel har också börjat ett arbetsmarknadspolitiskt program, säger Jan Sundqvist som är utredare på länsarbetsnämnden.

Däremot är antalet varsel klart högre i år än i fjol.

Under årets fem första månader har 833 personer här i länet varslats om uppsägning och det är en ökning med nästan 45 procent jämfört med samma period i fjol.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista