Åklagaren tror inte på skärpta straff

Efter sju månader i häkte är de båda föräldrar från Falun som dömts för grov fridskränkning mot sin dotter fria igen. Igår beslutade nämligen Högsta domstolen att häva häktningsbeslutet.
- Det behöver inte betyda någonting för den kommande straffmätningen, säger åklagaren, Christel Anderberg till Dalanytt.

Det är inte obligatoriskt med häktning när det gäller mål som rör grov fridskränkning. För att hålla de misstänkta häktade krävs det istället att rätten anser att de misstänkta skulle kunna förstöra bevis, fortsätta sin brottslighet eller fly för att de ska kunna häktas.

Högsta domstolen tycker inte att det finns någon sådan risk, och därför har de två åtalade släppts fria.

Att en åtalad släpps ur häktet kan också vara ett tecken på att domstolen kommer att döma ut ett kort straff. Men Christel Anderberg tror inte att det behöver betyda det i det här fallet.

Hon har överklagat domen med förhoppningen om att Högsta Domstolen ska döma ut ett strängare straff än de 1,5 år föräldrarna fick i Svea Hovrätt.

Det låter ju inte så troligt att de skulle höja straffet?
- Nej i det avseendet känner jag mig inte riktigt optimistisk, säger Christel Anderberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista