Nattakuten i Avesta kan bli kvar

Nu ser det ut som om åtminstone nattakuten i Avesta blir kvar. I sista minuten före landstingsfullmäktiges sparbeslut nästa vecka byter landstingsstyrelsen inställning.

Landstingsstyrelsens ursprungliga förslag var att stänga nattakuterna i Avesta och Ludvika för att spara pengar. Men många politiker är emot det här.

Och nu har socialdemokraterna i landstinget svängt i frågan.

Ett alternativ är att behålla nattakuterna och istället stänga dagkirurgin i Ludvika och den planerade ortopedin i Avesta.

Men det finns nu också ett tredje förslag.

- Det skulle i så fall vara att behålla nattakuten i Avesta men avvecklar ortopedverksamheten och i Ludvika tvärtom; vi avvecklar nattakuten men bibehåller den kirurgiska dagverksamheten, säger Alf Johansson, socialdemokrat och landstingsstyrelsens ordförande.

Det politiska spelet kommer nu att pågå in i det sista inför landstingsfullmäktige på måndag och tisdag.

Alf Johansson insåg att förslaget att lägga ner två nattakuter inte skulle få det breda stöd han behövde. Nu hoppas han på att i stort sett samtliga partier ska ställa sig bakom det senaste kompromissförslaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista