Bra simkunnighet i Dalarna

Nästan 300 av de barn i Dalarna som slutade årskurs fem förra året hade inte lärt sig simma tillräckligt bra för att klara skolans krav på simkunnighet. Det visar en enkät som Skolverket har gjort.

Olika kommuner ställer olika krav på hur duktiga barnen ska vara för att kallas simkunniga, men enkätsvaren visar att höga krav inte behöver betyda att färre når målet.

Många femteklassare i Dalarna förra året kunde simma bra; åtminstone hälften simmade bra nog att kallas simkunniga även enligt Svenska Livräddningssällskapets normer: de klarade alltså av att falla i vattnet, få huvudet under vattenytan, ta sig upp till ytan och sedan simma 200 meter på djupt vatten, varav 50 meter ryggsim.

Men nästan 300 femteklassare hade inte lärt sig att simma bra nog för att skolan skulle kalla dem simkunniga. I Malung räcker det med att klara att simma 25 meter bröstsim för att kallas simkunnig, och det klarade nästan alla kommunens femteklassare.

I Borlänge, däremot, måste barnen klara Svenska Livräddningssällskapets krav, och där klarade bara 79 procent av barnen att nå målet.

I Rättvik, som också följer Svenska Livräddningssällskapets definition, klarade alla femteklassare provet. Där är det bara de icke simkunniga som får simundervisning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista