Junilistan fick var femte dalaröst

Junilistan blev den stora vinnaren i söndagens val till Europa-parlamentet även i Dalarna. Nästan var femte väljare i länet - alltså mer än i Sverige som helhet - lade sin röst på det nya EU-kritiska partiet vid valet igår.

Junilistan fick 13 610 röster i länet och det var bara socialdemokraterna som samlade fler, drygt 20 000.

Lilly Granberg från Ludvika, som vanligen representerar Folk-kampanjen för Sjukvården, är Junilistans dalaledare och var glad i går kväll när valresultatet stod klart.

- Vi tackar alla som röstat på oss, men vi har gjort en stort arbete.

Någon omfattande valkampanj har inte Junilistan genomfört utan det stora arbetat utfördes på valdagen när röstsedlarna distribuerades till vallokalerna.

- Vi startade klockan sju och var runt i halva Dalarna och folk kom från orsa och hämtade till norra Dalarna, säger Lilly Granberg.

I norra Dalarna var stödet starkt. I Orsa, Älvdalen och Mora fick Junilistan omkrign 25 procent, alltså var fjärde väljare stödde det nya partiet.

De stora förlorarna i länet var miljöpartiet, folkpartiet och vänsterpartiet som backat med ungefär fem procentenheter sedan Europaparlamentsvalet 1999. Socialdemokraterna och Moderaterna har tappat lite grann och Centern och Kristdemokraterna har gått fram med några tiondels procentenheter.

Junilistans Lilly Granberg tror att rösterna kommit från alla partierna:

- Det har kommit fram folk och frågat om listan ur alla läger.

Valdeltagande i Dalarna var lågt. Bara var tredje väljare gick till valurnorna och det är fem procentenheter lägre än 1999. På vissa håll var det så tomt vid vallokalerna och folk trodde de gått fel.

Det mesta tyder på att kristdemokraten Lennart Sacrédeus från Mora åker ur Europaparlamentet. Hans parti tappade ett av sina två mandat. Att Lennart Sacrédeus ska göra om bravaden från 1999 att via personval komma till Bryssel, de möjligheterna får den här gången betraktas som begränsade.

På onsdag ska personvalet vara färdigräknat.

Valet i Dalarna - röster / andel i procent

Moderaterna       8436     11,9

Centern             4792       6,7

Folkpartiet         3945       5,5

Kristdemokraterna 4575   6,4

Socialdemokraterna 20 258 28,5

vänsterpartiet    10 471    14,7

miljöpartiet         4027      5,7

Junilistan           13 610    19,1

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".