RFSL JO-anmäler Falupolisen

Riksförbundet för sexuellt likaberättigande, RFSL, i Dalarna anmäler nu polisen i Falun till JO. Orsaken är att polisen, enligt RFSL Dalarna, lagt ner utredningen om den skadegörelse som organisationens lokaler i Falun drabbades av i förra veckan.

Polisen såg det inte heller som ett hatbrott - som brott med rasistiska eller homofobiska förtecken ska göra.

- Vi känner oss hotade, säger Anna Eliasson, RFSL Dalarnas ordförande. Det här lades ned, dom kom inte ens och kollade på brottsplatsen

Hon berättar att det var likadant med en anlagd brand i källaren under deras lokal tidigare i februari i år.

RFSL:s lokaler i Falun fick i förra veckan fönsterrutorna under den regnbågsfärgade skylten krossade av gatstenar.

Andra RFSL-lokaler i landet har tidigare drabbats av skadegörelse och man brukar kallar det för hatbrott för att det riktas mot en specifik grupp i samhället.

Men polisen i Falun satte rubriken skadegörelse på händelsen.

- Det är ju väldigt synd att polisen inte ser det här som ett hatbrott, det är ju inte vår sak att rubricera brottet utan det är polisen som ska kunna uppmärksamma vad det här är, säger Anna Eliasson. När jag pratade med polisen påpekade jag att det här är ett hatbrott men det har tydligen inte kommit med i anmälan och då känns det som att vi inte alls har blivit tagna på allvar.

- RFLS:s avdelningar råkar ofta ut för olika typer av skadegörelse som har sin grund i homofobi, säger RFSL:s förbundsordförande Sören Andersson i ett pressmeddelande. Hur ärenden sköts av rättsväsendet beror på var i landet attentaten sker. Vi ser allvarligt på både skadegörelsen och på hur ärendet har skötts av den lokala polisen. Hanteringen visar också på behovet av utbildning av poliser i hela landet, avslutar Sören Andersson.

Sedan 1997 har antalet anmälningar om homofobiska fördubblats - från 99 till över tvåhundra under år 2002 enligt statistik från Säkerhetspolisen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".