MATSTREJK

"Skolmaten är äcklig!"

1:42 min

Cirka 60 000 skolelever över hela Sverige matstrejkar idag. Eleverna vill på det sättet visa politikerna att skolmaten är dålig och oätbar. Den är riktigt äcklig, säger Fanny Melker på Hälsinggårdsskolan i Falun.

Elever runt om Sverige har gått med i en grupp på ett socialt medium på internet, där de uppmanar varandra till matstrejk, eftersom de inte är nöjda med skolmaten.


"Maten är riktigt äcklig"
På Hälsinggårdsskolan i Falun träffade vi eleverna Fanny Melker och Linnéa Östman.

– Jag kan förstå att alla de här eleverna inte äter skolmaten idag. För skolans mat är äckig. Riktig äcklig. Det säger Fanny Melker, som är en av de som är med i strejken.

Och trots att hennes kompis Linnéa Östman inte är med i upproret, så håller hon med:

– Jag tycker inte skolans mat är speciellt bra, men jag måste äta för klara mig igenom hela skoldagen, så jag har inget val.

Men tror ni att det kommer bli någon förändring i och med den här strejken?

– Jag hoppas verkligen det, att politikerna tar ansvar och gör något åt det. Men sedan får vi ju se om det händer något, säger Fanny Melker.


Har inte blivit bättre
Strejken handlar alltså om att eleverna inte äter just den här dagen för att få politikerna att förstå att maten är dålig.

Politikerna i Falun har tidigare sagt att de ska förbättra maten i skolorna och det har i flera år pågåttt en kampanj för att få bättre mat i skolorna. Men av det här har Fanny och Linnéa inte märkt någonting.

– Nej, det tycker inte jag, säger Fanny.

– Man kan ju försöka göra den fräschare och se till att exempelvis köttbullarna inte badar i flott. Bara att titta på maten får mig att må illa, säger Linnéa.

– Maten ser ju ut som den gör, och det finns inte alltid bra alternativ om man inte äter den mat som serveras, fortsätter Fanny.


Har inte märkt av strejken
Ingmarie Hansson jobbar på matbespisningen på Hälsinggårdsskolan i Falun, och hon har inte märkt av strejken.

– Nej det har jag inte gjort, alla äter med god aptit. Idag har eleverna fått korvgryta med vårrullar som alternativ, säger Ingmarie Hansson.

Vad tycker du då om sådana här aktioner där eleverna matstrejkar?

– Jag tycker att det är lite tråkigt, jag tycker att de ska smaka på maten.

Enligt Ingmarie Hansson så finns det på Hälsinggårdsskolan ett bra salladsbord och alltid två matalternativ att välja på, så enligt henne så behövs det inte göras speciellt mycket förbättringar på skolmaten.

– Jag tycker att vi har jättegod mat här, säger Ingmarie Hansson.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Vad tycker du om skolmaten?

Hur är skolmaten på din skola? Är den dålig och oätbar? Eller är den kanske väldigt god och vällagad? Tyck till här!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista