1 av 2
Mattias jenssen, brandman i Mora
2 av 2
Ulf Hållmarker
VASALOPPET

Inför hjärtstartare på skoterpatrullerna

1:21 min

Vasaloppet ska börja med hjärtstartare på alla sina skoterpatruller. Skidloppet har redan haft hjärtdefibralatorer vid alla vasaloppskontrollerna, men nu stärker man alltså säkerheten i spåret ytterligare.

– Dels hade vi en erfarenhet i vintras där vi hade tre fall av hjärtfall och där vi lyckades rädda livet på alla tre. Och för att klara det så behöver vi ha en så snabb insats som möjligt, och nu har vi möjlighet att få 10-15 hjärtstartare som vår personal ska hantera. Det säger Ulf Hållmarker, som jobbar som tävlingsläkare för Vasaloppet.


Bra initiativ
På Räddningstjänsten i Mora, som just idag placerat ut en hjärtstartare på kommunhuset, tycker dom att vasaloppets initiativ är bra.

– Man såg ju bara förra året när tre deltagare fick hjärtstopp och man fick igång alla tre. Det säger Johan Shymanski, ställföreträdande räddningschef i Mora.


Fler borde ta efter
Det blir allt vanligare att det finns hjärtstartare på olika platser i samhället.

I Mora finns det tre stycken som räddningstjänsten köpt in men också privata arbetsplatser som Wibe och Sollerö camping har skaffat egna. Och Johan Shymanski hoppas fler tar efter.

– Det kan vara till exempel badhus och bibliotek, och anläggningar som flygplatser och FM Mattsson arena.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista