SSAB
SSAB

Kan tvingas reducera produktionen

0:55 min

SSAB försöker nu att transportera så mycket stålämnen som möjligt med båt sedan Stålpendeln med tåg mellan Luleå och Borlänge slagits ut efter urspårningen på norra stambanan i förrgår. Men ändå tappar företaget ungefär 75 procent av transporterna mot vad som är normalt.

– Det är olyckligt och innebär en massa extraarbete. Och långsiktigt kan man ju fundera på vilka säkerheter vi har på våra tågtransporter. Det säger Stefan Enbom som är platschef i Luleå.

– Vi kan ju tvingas reducera produktionen i Borlänge och inte kunna leverera till våra kunder, och hamnar vi i det så är det ju vädligt olyckligt.

Detta skulle innebära att kunderna blev utan material och att SSAB tvingas ställa fabriker som väntar på stålet. Men någon personalnedskärning tror inte Stefan Enbom det kommer bli.

– Nej det tror jag inte.

SSAB kommer nu noggrant gå igenom allt som inte fungerat med transporterna i år för att undvika att det blir likadant nästa vinter.

– Vi måste säkra upp att vi har stabila transporter, menar Stefan Enbom.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista