1 av 2
Sportfältet i Borlänge. Foto: Jaqueline Balcer Bednarska/Sveriges Radio Dalarna.
2 av 2
Vattnig is utanför Hälsinggårdsskolan Foto: Jaqueline Balcer Bednarska/Sveriges Radio Dalarna.
BORLÄNGE/FALUN

Skiftande skridskobanor

” Skulle ha börjat spola tidigare”
1:23 min

Det är stora skillnader mellan kommunernas förutsättningar för bra skridskoisar utomhus. En faktor som påverkar är om kommunen sköter isen själv eller om de låter ett företag göra det.

Det plaskar om skridskobanan vid Hälsinggårdskolan i Falun. Idrottslärarna Jaime Silva och Sven Bichis säger att kvaliten på banan är bedrövlig.

- Vi kommer nog inte få några konståkningsstjärnor i Falun med sådan här is.

- Nej, det går absolut inte. Det är för ojämt och för mycket vatten.

Vädret är boven
Peter Garvö, trafik och fritidsförvaltningen i Falun, säger att de gör sitt allra yttersta för att hålla banorna i gott skick.

– Vi kan tyvärr inte göra något åt att förra helgen tillexempel kom det snöblandat och underkylt regn som förstörde precis samtliga banor.

Började för sent
Jaime Silva säger att det hela beror på att isen i Falun började läggas i slutet av december och att det var för sent.

– Hade de börjat tidigare så hade isen varit tjock plus att det hade varit lättare att underhålla och sköte. Om det nu hade börjat när det var kallt.

Upphandlingen styr
Men falukommun kunde inte ha början tidigare, enligt Peter Garvö, eftersom skötseln av islekbanorna faller under lagen under offentlig upphandling.

Falu kommun köper upp isbaneskötseln av ett privat företag och därför kan inte kommunen anpassa skapandet av isbanorna efter väderleken.

Annan väg
Dessutom har man bara råd att sköta isbanorna i tio veckor och vill gärna ha isen fram till sportlovet, då innebär det att isbanorna skapas sista veckan i december.

I Borlänge har man valt en annan väg. Där sköts isen i egen regi och Leif Andersson på fritidsförvaltningen säger att detta gör att de kan vara flexibla.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".