1 av 2
Foto: Martin Meissner/Scanpix
2 av 2
Torbjörn Wallin och Pernilla Thalin på Orsa Björnpark. Foto: Matilda Erikson Rehnberg/SR Dalarna
Orsa Björnpark

Världens största rovjur till Orsa

1:17 min

Nu är det klart att två kodiakbjörnar kommer till Orsa Björnpark. Det handlar om två övergivna björnungar på Kodiak Island i Alaska som björnparken i Orsa nu räddar livet på genom att ta hand om dem.

Under de senaste 35 åren har inte en enda björn lämnat Kodiak Island då det inte funnits parker som ansetts har tillräckligt hög standard för att kunna ge björnarna en framtid.

--Stautsen på parken ökar nu rimligen, för nu kommer alla de största rovdjuren på norra halvklotet finnas här i Orsa och vi blir ensam som djurpark i världen om det här, säger Torbjörn Wallin, koncernchef för Grönklittsgruppen.

Björnungarna är övergivna sedan deras mamma gått bort och de har nyss flugits till Anchorage där de ska få tillbringa en tid på ett viltcenter som arbetar med artbevarande.

Förutom kodiakbjörnarna är det också klart att parken i Orsa får en snöleopard i sommar.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Kodiakbjörnen

Heter på latin Ursus arctos middendorffi.

Är i dag världens största landlevande rovdjur, hannar kan väga 800-1000 kg, honar ca 500 kg.

Generellt är de cirka dubbelt så stora som vanlig Skandinavisk brunbjörn.

Kodiak Island ligger i södra Alaska, havet som omger Kodiak Island omöjliggör för björnarna att ta sig till fastlandet. På öarna lever 12000 människor tillsammans med ca 3000 björnar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista