Vanligt med hot mot förtroendevalda

Under de senaste arton månaderna har femton procent av de förtroendevalda ordförandena i norra mellansvenska kommuner och tjugo procent i landstingen utsatts för någon form av våld eller hot om våld.

Värst är det för kvinnor i förtroendepositioner, där över tjugo procent upplevt hot, enligt en rapport från Svenska Kommunförbundet och Landstingsförbundet.

Mest utsatta är kommunstyrelsernas ordförande. Trettio procent har under perioden varit utsatta för våld eller hot om våld. Vid en liknande undersökning 2001 var det 25 procent.

Sammantaget är de absolut vanligaste formerna av våld/hot olika former av verbala hot så som skrik, aggressioner eller hot per telefon. Hot per brev eller e-post är också relativ vanligt förekommande.

I mindre utsträckning förekommer för de kommunalt förtroendevalda skadegörelser, inklusive klotter, mordbrand och misshandel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista