Foto: Bertil Ericson/Scanpix
Landstinget Dalarna

Dalarna sämst på att ge patienter vård i tid

1:16 min

Landstinget Dalarna är klart sämst i landet på att ge patienterna vård inom vårdgarantins tidsgränser. Det här visar de resultat som regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting redovisar för den så kallade Kömiljarden 2010.

Kömiljarden är ett stimulansbidrag som staten delar ut till de landsting som kortar sina köer.

För att få del av pengarna krävs att 80 procent av patienterna inte ska behöva vänta mer än 90 dagar på att få träffa en specialistläkare och därefter ska det inte dröja mer än 90 dagar till innan patienterna opereras eller får behandling.

De landsting som klarar att ge 90 procent av patienterna vård i rätt tid får del av ytterligare medel.

Köerna i landet har forsatt att minska men det är stora skillnader mellan landstingen.

Hallands landsting är bäst och har klarat att ge 90 procent av patienterna vård i tid både vad gäller besök och operationer eller behandling.

Landstinget här i Dalarna har klarat 80-procentsgränsen när det gäller besök till specialistläkare, men de pengar som kommer från staten är bara 12 kronor per invånare. Av övriga landsting är det bara Stockhoms län som får så lite.

Totalt handlar det om drygt 3,4 miljoner kronor till Dalarna.

När det sen gäller operationer eller behandling är vårt landsting det enda som inte klarat av att nå upp till 80 procent och därför Dalarna helt utan pengar.

I år skärps kriterierna för Kömiljarden. Nu måste landstingen klara av att erbjuda 70 procent av patienter specialistvård och operationer inom 60 dagar för att statliga bidrag.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista