Marina Hedlunds ärende fyller sju pärmar hos advokat Mats Bergh. Foto: Johannes Rosendahl
Sälen

Kämpar mot Försäkringskassan

1:20 min

Tolv år efter att Marina Hedlund i Sälen skadades i en trafikolycka beslutar Försäkringskassan att dra in pengarna. Plötsligt ansåg kassan att det inte är trafikolyckan som ligger bakom hennes skada.

Marina Hedlund tycker att Försäkringskassan ägnar sig åt rena gangstermetoder.

– Jag blev så upprörd! Det är som ett slag i ansiktet, säger Marina Hedlund.

Hon har själv anlitat mängder av specialistläkare och experter som intygar att hennes historia stämmer. Men Försäkringskassan väljer att lyssna sin egen allmänläkare. Som aldrig har träffat Marina.

– Det är bedrövligt hur de beter sig mot människor.

"Trakasserar"

Advokat Mats Bergh företräder Marina Hedlund mot Försäkringskassan. I höstas vann de i förvaltningsrätten. Men Försäkringskassan betalar ändå inte ut några pengar och har överklagat domen.

– Det här är bara ett sätt för en stor stark myndighet att trakassera en medellös medborgare, säger Mats Bergh.

Han tycker att det värsta är att Marina inte är ensam, utan att tusentals i landet och kanske hundratals i Dalarna befinner sig i samma situation.

– Det här är en skandal i ett välfärdssamhälle. Det här är rättsstatens förfall, säger Mats Bergh.

"Ingen demokrati"

Marina Hedlund har kämpat med mängder av inlagor, beslut och domar sedan olyckan inträffade i augusti 1996. Hon känner sig maktlös mot staten.

– Det känns inte som att det är någon demokrati. De är enhälliga domare och det spelar ingen roll vad jag kommer med och lägger fram för bevis. De kör sitt race, säger Marina Hedlund.

Johannes Rosendahl
johannes.rosendah@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista