1 av 2
Peter Johansson och hans betonglimpor nere i Falu gruva. Foto, Stefan Ubbesen
2 av 2
Betonglimpor i Falu gruva. Foto: Stefan Ubbesen
Falun

Konstigt konstverk på Konstnatta

1:35 min

På lördag kväll är det vernissagedags för årets upplaga av Konstnatten vid gruvan i Falun. Det är ett stort kulturevenemang som nu växt till en hel konstvecka med arrangemang på flera olika håll i Falun. Det kanske mest spektakulära som visas upp i år är Sälenbördige konstnären Peter Johanssons mycket speciella projekt som finns nere i en av gruvorterna, ett verk som nu visas efter 23 års väntan!

För 23 år sedan gjorde Peter Johansson, som då gick på Konsthögskolan i Stockholm, gjorde gjutningar nere i Falu gruva.

- Jag har haft svårt att kalla det konstverk, det var ett litet experiment från början, säger konstnären Peter Johansson och skrattar till.

Nu vid årets Konstnatta tas gjutningarna fram igen. Det är 20 st betonglimpor gjutna i samma form med en ornamentik på topp som är kurbitsaktigt.

Varje form består av 50 % betong och 50 % annat material, till exempel i en limpa finns falukorv, i en annan kopparpulver, det är ost i en osv. 

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista