Avesta nattakut blir kvar

Efter många turer ska beslutet som ska spara 75 miljoner kronor åt landstinget i Dalarna tas idag. Åttio vårdplatser ska bort i Avesta, Falun, Ludvika och Mora. Majoriteten har fått med alla partier utom Moderaterna på sparförslaget.

Konsekvenserna av besparingarna blir att Avesta nattakut blir kvar medan ortopediverksamheten stängs. Ludvika nattakut läggs ner.

Majoriteten har fått delar av oppositionen att gå med på deras besparingsförslag men inte moderaterna.

- Jag tycker det är olyckligt att stänga nattakuten i Ludvika eftersom vi har ett så stort upptagningsområde, säger Jan Wiklund, gruppledare för Moderaterna i landstingsfullmäktige.

Moderaterna vill istället minska bidragen till politiska organisationer och att Dalatrafik samt Folktandvården ska få samma krontal nästa år som i år.

Men den övriga oppositionen har istället kommit överens med den rödgröna majoriteten i landstingsfullmäktige, något som splittrat oppositionen.

- Nu har ju Folkpartiet och Kristdemokraterna valt att gå med majoriteten i det här beslutet och det får dom stå för inför sina väljare om två år, säger Jan Wiklund. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".