Lärlingen Emelie Danielsson och Louise Eriksson. Foto: Linus Lindahl/SR Dalarna
Dalarna

Brist på klövvårdare drabbar djuren

1:21 min

Det råder brist på klövvårdare i Dalarna och det drabbar framför allt korna som behöver akut hjälp. Louise Eriksson är den enda som arbetar som klövvårdare på heltid i Dalarna.

– Akutdjuren blir lidande, det finns djur som får akuta problem med bölder. Och det blir svårt för veterinärerna eftersom många djurägare inte själva har en verkstol.

De senaste två åren har det inte funnits någon studiemedelsberättigad lärlingsutbildning för klövvårdare, vilket fått som följd att det finns ont om unga, nya klövvårdare.

Men Vincent Hansson som är ordförande för Svenska klövvårdsföreningen har ett glatt besked till Louise Eriksson och andra klövvårdare i landet.

– Vi har fått klartecken från Biologiska Yrkeshögskolan i Skara. Det är en ettårig kurs som kommer starta till hösten. Då har de möjlighet att söka studiemedel, för det är en rätt så dyr utbildning annars.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista