Foto: Jessica Gow/Scanpix
Fallet Marina

F-kassan bemöter kritik

2:41 min

Tolv år efter Marina Hedlunds bilolycka drog Försäkringskassan plötsligt in hennes livränta. Hon känner sig trakasserad av Försäkringskassan. Men Försäkringskassan medger inte att något fel begåtts.

– Nej, det är ju frågan om att bedöma det här. Det är inte frågan om svart eller vitt, säger Monika Svanholm, verksamhetsansvarig på Försäkringskassan.

Marina Hedlunds kritik mot Försäkringskassan handlar framförallt om två saker. För det första att kassan ändrar sitt beslut och drar in pengarna efter så lång tid, i hennes fall 12 år.

Men det är helt i sin ordning enligt Monika Svanholm:
– Ja, livräntan har ju inte försvunnit efter tolv år utan man har bara fått beviljat i perioder.

Det andra som Marina Hedlund upprörs över är att Försäkringskassan bara lyssnar på sin egen läkare som aldrig ens träffat Marina.

– Våra läkare heter försäkringsmedicinska rådgivare och det är precis vad de är, säger Monika Svanholm.

Varför lyssnar ni inte på vad andra experter och specialister säger?

– Jag vet inte om det är just det försäkringsmedicinska yttrandet som har vägt tyngst i ärendet. Det är flera olika saker.

Marina Hedlund företräds av advokaten Mats Bergh. På hans kontor i Mora står sju fulla pärmar med alla skrivelser och beslut om Försäkringskassan och Marina. Hans omdöme om hur Försäkringskassan jobbar är inte nådigt:
– Det är en skandal i ett välfärdssamhälle!
– Det här är rättsstatens förfall!

Men Monika Svanholm håller inte med om Försäkringskassan ägnar sig år maktmissbruk och trakasserier.

– Det är ju inte särskilt trevligt. Det finns naturligtvis omständigheter och de måste ju den här advokaten känna till. Så jag tycker att det är lite hårt uttryckt, säger Monika Svanholm.

Johannes Rosendahl
johannes.rosendahl@sr.se

Läs mer

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista