Stora förändringar på gång i kollektivtrafiken.
Dalatrafik

Bussturer utreds

1:26 min

En omfattande undersökning av vilka busslinjer och turer som är nedläggningshotade i Dalarna kommer göras under de kommande veckorna.

Dalatrafik ska utreda vilka sträckor som kan dras in och ersättas med så kallad anropstrafik, där resenären själv ringer och beställer transport.

– Vi kommer åka ut till alla kommuner för att gå igenom hur de vill göra med de busslinjer som har dålig beläggning, säger Claes Anderberg, vd på Dalatrafik.

Landsbygdsturer i riskzonen

Som Dalanytt berättade i morse tycker ansvariga på Region Dalarna att alltför många av länets bussar åker tomma. Därför vill de ha igång en diskussion om vilka turer som kan dras in för att spara pengar.

Exakt hur många av Dalatrafiks drygt 3000 turer per dag som har så pass få resenärer att en nedläggning kan vara aktuell, det vet man inte idag. Men framför allt är det det turer med få resenärer på landsbygden som riskerar att dras in och ersättas med så kallad anropstrafik där resenären själv får beställa transport.

– Man ringer beställningscentralen och talar om vart man vill åka. Då kommer en bil och hämtar en inom några timmar, säger Claes Annerstedt, som beräknar att anropstrafik kan bli verklighet i större skala i länet först om ett och ett halvt år, sommaren 2012.

"Det är för mycket väntande"

För Josefin Brorsson, som åker buss varje vardag mellan hemmet i Bispberg utanför Säter och plugget i Borlänge, låter det som en lockande tanke att själv få ringa och beställa transport istället för att vänta på bussen.

– Det skulle vara bra. Det är mycket väntande som det är idag, det tar mycket tid och det är för få bussar, säger hon.

Dalanytt

Dalanytt@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista