Jasmin Halilovic med sin bärbara dator.
Falun

Bärbara datorer till alla

1:25 min

Alla elever på Faluns kommunala gymnasier ska få en egen bärbar dator. Så ser framtidsvisionen ut för den it-satsning skolorna just nu genomför.

– Den ger samma förutsättningar till alla unga som går på gymnasiet, oavsett ekonomi eller om de kanske får hjälp hemma av sina föräldrar eller inte, säger Jasmin Halilovic, som är en av dem som redan fått en dator.

– Vi får en dator som hjälper oss att lära oss själva om vi inte får riktigt hjälp av våra föräldrar där hemma. Vi kan få mer och bättre kommunikation med våra lärare.

Lektioner på nätet

Satsningen innebär även skapandet av gemensam lärplattform på nätet. Alla elever på Faluns kommunala skolor ska få tillgång till ett digitalt klassrum.

– När läraren har en genomgång kan de alltså spela in den. Sedan kan de lägga ut den på vår lärarplattform. Sen kan man titta på mattegenomgången eller svenska genomgången i svenska gång på gång på gång, tills man känner att "nämen nu förstår jag det här", säger Rektorn på Haraldsbogymnasiet, Christel Zedendahl.

Konkurrens inte orsaken

Men de allra flesta eleverna kommer få ta del av lärplattformen via skolans stationära datorer eller via datorn där hemma. Än så länge har Falu kommun bara köpt in 200 bärbara datorer. De har gått till eleverna på natur-, samhäll- och teknikprogrammen.

Gratisdatorerna är främst till att underlätta lärandet. Det här är inte något som den kommunala skolan inför som ett svar på konkurrensen från friskolorna, säger gymnasiechef Peter Berglund.

– Eleverna ska gå i tre år på sin utbildning vi tror inte att man köpt så lätt av en bärbar dator som man kan köpa för 4000 kronor idag. Vi tror inte på den modellen.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista