Trafikchefen Bengt Floresjö. Foto: Eva Larsen/SR Dalarna
Dalatrafik

Giftiga kvitton på bussarna i Dalarna

1:27 min

Trots forskarlarmet i höstas om att kassakvitton kan innehålla höga halter av det giftiga ämnet bisfenol A, så har Dalaftrafik ännu inte bytt ut sina kvittorullar på bussarna. Ämnet kan kopplas till flera hälsoproblem.

Trafikchefen på Dalatrafik, Björn Floresjö, säger att det här ska tas på allvar och att han inte vill att busschaufförerna ska bli sjuka.

– Det finns möjlighet för dem som är oroliga att skydda sig med tunna handskar så att man slipper den dagliga kontakten direkt med kvittopappret.

Dalatrafik har 270 bussar med dessa kvittorullar och än så länge har inga formella beslut fattats om att byta ut dem. Men det kanske sker en förändring till sommaren när Dalatrafik inför ett nytt biljettsystem.

– I samband med det görs en central upphandling av biljettmaskinsrullar så det kanske blir andra material som förekommer då.

Om att han inte helt bestämt för att de giftiga kvittorullarna ska försvinna säger han så här:

– Det är ett material som har funnits i branschen under lång tid och det kan vara en stor omställning att ställa om till andra alternativ i dagsläget. Vi vill definitivt se att det är skadligt, att det är konstaterat, då ska vi rätta oss efter det.

De hälsoproblem som kan orsakas av besfenol A är bland annat hjärt- och kärlsjukdomar, typ 2-diabetes och infertilitet.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista