smslån. foto claudio bresciani, scanpix.
DALARNA

Färre sms-lån hamnar hos Kronofogden

1:12 min

Antalet obetalda sms-lån som hamnar hos Kronofogden minskade kraftigt förra året jämfört med år 2009. Och det gäller i hög grad här i Dalarna där antalet sms-lån har halverats.

För landet som helhet kan Kronofogden konstatera att de obetalda sms-lånen minskat med 40 procent, och därmed är man nu nere på 2007 års nivå.


Ökad medvetenhet
Och här i Dalarna är minskningen hela 50 procent. Av länen är det bara i Östergötland som minskningen varit något större, 51 procent.

Och vad beror då den här utvecklingen på.

Ja, en anledning är enligt Karin Kull, förebyggare på Kronofogden, att det skett en anpassning till den nya Konsumentkreditlagen som trädde i kraft vid årskiftet.

Den innebär bland annat att företagen nu måste informera om den effektiva räntan och att ångerrätt vid kreditköp införts.

En annan orsak är den ökade medvetenheten hos allmänheten om kostnaderna för såndana här lån.


Ungdomarna slutar sms-låna
I landet som helhet ökar kvinnornas andel av de obetalda sms-lånen och är nu över 50 procent,

Men gäller inte Dalarna. Här har i stället deras andel minskat från 53,5 procent år 2009 till 47,5 procent i fjol.

Ungdomarnas andel i vårt län är nu nere på lite drygt 16 procent och det är betydligt lägre än i landet som helhet där andelen är närmare 23 procent.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista