1 av 2
2 av 2
Mats Olofsson, kollektivtrafikplanerare Falun. foto Anders Brundell
FALUN

Ortsbor får säga sitt om busslinjerna

1:14 min

Inga indragningar av busslinjer utan samråd med de boende längs linjerna först. Det säger Falu kommuns kollektivtrafikplanerare Mats Olofsson apropå att Region Dalarna tycker att för många bussar går tomma på vissa turer.

– Vi kommer åka ut till olika orter på landsbygden och syftet med det här är att informera om kollektivtrafiken, vi kommer fråga om bussarna går rätt väg vid rätt tid och vi kommer höra olika grupper för att få in deras synpunkter.

Det är mest linjer ute på landsbygden som har för få resande, men Falu kommuns kollektivtrafikplanerare Mats Olofsson påpekar att landsbygden ändå är mycket viktig och att alla inblandade verkligen vill ha en bra kollektivtrafik även där.

Hela kollektivtrafiken är en förlustaffär rent företagsekonomiskt, men bra bussförbindelser ger ändå så stora värden så att politikerna anser det värt att satsa skattepengar på den.

– Bra kollektivtrafik gör nämligen orter attraktiva och konkurrenskraftiga när det gäller inflyttning och lokalisering av företag säger Mats Olofsson.

Han påpekar att det är viktigt att det finns en bra tätortstrafik i Falun och att det finns bra kommunikationer med Borlänge.

– Och det är jätteviktigt att det finns bra förbindelse till de orter runt Falun, för landsbygden är en viktig del i Falun.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista