Lena Nilsson och Jonas Sjögren.
IDRE

Skoteruthyrare ska bli säkrare efter kurs

1:20 min

Just nu pågår en utbildning för snöskoteruthyrare i Idre. Detta efter att Fjällsäkerhetsrådet och det nationella Snöskoterrådet vill höja säkerheten för den som hyr en snöskoter, och dessutom vill man få bort oseriösa skoteruthyrare.

– Vi vill ju vara ett seriöst företag och det är alltid bra att vidareutbilda sig så därför valde vi att gå den här kursen, säger Jonas Sjögren som äger Scoter Adventure i Sälen, och som alltså är en av de som medverkar i kursen till att bli en diplomerad skoteruthyrare.

Jonas Sjögren har själv stött på en del oseriösa skoteruthyrare som skickar iväg kunder som inte har någon skotervana utan att informera ordentligt om olika lagar och säkerhetsrutiner.

– Generellt är kunskapen om skotrar låg hos de som kommer och vill hyra så det gäller ju att man själv kan ge bra information, säger Jonas Sjögren.

I Dalarna finns det cirka 20 skoteruthyrare varav ungefär hälften är med på kursen i Idre.

Den som håller i kursen är Lena Nilsson som jobbar som polis i Idre och som också är ordförande i norra Dalarnas fjällsäkerhetskommité.

– Jag tror att den här kursen och att vara diplomerad som skoteruthyrare kommer att bli obligatoriskt framöver, och då kommer oseriösa företag att försvinna, säger hon.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista