Karin Engström Tirus. Foto Johannes Rosendahl, Sveriges Radio Dalarna.
BROTTSFÖREBYGGANDE RÅDET

Fler anmäler brott mot besöksförbud

"Det är allvarligt"
1:30 min

120 personer i Dalarna har beslut om besöksförbud, alltså att de inte får kontakta eller förfölja en viss person. Men polisen får allt fler anmälningar om överträdelser.

Anmälningarna i landet har ökat tre år i rad, enligt Brottsförebyggande rådet. I Dalarna anmäldes 80 fall av överträdelser 2010.

Karin Engström Tirus på dalapolisen tror att det är benägenheten att anmäla brotten som har ökat.

– Ja, det tror jag. Ibland när jag pratat med de som skyddas av besöksförbud så säger de att "jag trodde inte att det gällde om jag fick SMS". Men det är också en överträdelse, säger Karin Engström Tirus.


Förföljer på håll
2009 anmäldes 53 överträdelser av besöksförbud i Dalarna. Året därpå, alltså 2010, hade den siffran ökat till 80. Det innebär en ökning med över 50 procent.

– Man åker utanför bostaden eller deras arbetsplats. Eller ställer sig på en p-plats där de brukar handla. "Nu ser du mig och jag vet vad du gör." Alltså man förföljer på håll. Sedan är det en del som rent fysiskt försöker ta sig in hos de som skyddas av besöksförbud.


Oftast ex-män som trakasserar
Den typiska överträdelsen av besöksförbud är att en man trakasserar sin före detta partner. 2010 begicks 85 procent av överträdelserna av personer i nära relation.

I Dalarna fokuserar polisen på sådana här brott. Karin Engström Tirus jobbar heltid med att prata med brottsoffer och förövare.

– Jag tycker att det är allvarligt, för de respekterar inte att en person ska få ha sin frid i hemmet eller när man rör sig ute på stan eller går till och från arbetet eller går till dagis med sina barn. Att man inte kan känna sig trygg, det tycker jag är ett allvarligt brott, säger Karin Engström Tirus.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Fakta: besöksförbud

Besöksförbud kan inträda om det finns risk för att en person kommer att
- begå brott mot,
- trakassera eller
- följa efter någon annan

Med besöksförbud avses att besöka eller på annat sätt ta kontakt med en annan person eller att följa efter denna person. Med kontakt avses allt från telefon- eller brevkontakt till vistelse i annans hem.

Besöksförbudet gäller under den tid som tingsrätten fastställer, dock i högst ett år.

Den som bryter mot ett besöksförbud kan dömas för överträdelse av besöksförbud till böter eller fängelse i högst ett år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".