1 av 2
Foto: Peter Dahlkvist/SR Dalarna
2 av 2
Ingrid Jonasson. Foto: Peter Dahlkvist/SR Dalarna
Dalatrafik

Giftiga kvitton granskas

1:31 min

Dalanytt berättade igår att Dalatrafik fortfarande har kassakvitton i sina bussar som kan innehålla höga halter av det giftiga ämnet Bisfenol A, som kopplas till flera hälsoproblem som hjärtsjukdomar och infertilitet.
För många av busschaufförerna på Nobina som kör bussarna kom uppgifterna som en chock, och Skyddsombudet Ingrid Jonasson har nu tagit kontakt med arbetsmiljöverket.

– Jag blir givetvis bekymrad när de är giftiga, vi måste ju se till att de inte är något farligt för då måste vi stoppa det här med biljettmaskinerna, säger Ingrid Jonasson.

Mats Jansson på arbetsmiljöverket säger till Dalanytt att han ska utreda hur mycket av Bisfenol A som chaufförerna utsätts för genom kvittohanteringen, och därefter kommer han rekommendera om alla kvittorullarna ska bytas eller inte.

I höstas så ansåg arbetsmiljöverket att det inte fanns någon anledning att skärpa kraven vid hantering av kvitton i butiker, men många handlare bytte ändå ut kvittopapperet för att stilla oron hos personal och kunder.

Samtidigt så har Kemikalieinspektionen och Livsmedelsverket fått ett regeringsuppdrag att utreda om Sverige ska förbjuda Bisfenol A i olika produkter. Och den sista mars så redovisas resultatet.

Stefan Hyttsten är en av många chaufförer som kör Dalatrafiks bussar:

- Det är ju en oroskänsla, man vet inte hur mycket man exponeras för. Det är väl bara ett halvår sedan man började prata om att kvitton i livsmedelsbutikerna var giftiga, så det är nog inte den sista gången vi får larmrapporter, avslutar Stefan Hyttsten.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista