Berzelius. Foto Jack Mikrut, Scanpix
KEMINS ÅR

Ludvikaelever får Berzeliusstipendiet

1:19 min

FN har usett 2011 till Kemins år. Och i morgon invigs kemins år här Sverige med festligheter i Stadshuset i Stockholm. 350 gymnasieelever som har kemi som stort intresse kommer att delta, och tre av dem är från Ludvika.

De 350 eleverna är alla Berzelius-stipendiater, och tre av dem - tre tjejer - går på Högbergsskolan i Ludvika.

Det är Alexandra Holmgren, Emma Landén och Sandra Aidanpää.

– Vi fick frågan från vår kemilärare att skicka in en motivering om vi var intresserade, och utifrån de motiveringarna blev vi utvalda. Det säger Alexandra Holmgren.


Lärare inspirerade
Stipendiet går alltså till elever som tycker att kemi är spännande. Och Alexandra Holmgren berättar att hennes intresse väcktes av en lärare.

– Jag hade en jättebra lärare på högstadiet, och även min nuvarande kemilärare är jättebra. Så det är mitt favoritämne.


"Ska bli spännande"
I morgon kommer Alexandra Holmgren, Emma Landén och Sandra Aidanpää alltså delta på invigningen av Kemins År med festligheter i Blå Hallen i Statshuset där de kommer få träffa branschfolk och experter på kemi bland annat.

– Man kan knappt föreställa sig att man ska iväg på det, det är något man aldrig har upplevt förut. Det ska bli spännande.

Även på fredag och lördag fortsätter festligheterna.

– Då ska vi få lyssna på föreläsningar av forskare om kemi och så, berättar Alexandra Holmgren.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Fakta: Jacob Berzelius

Berzelius. Foto Jack Mikrut, Scanpix.

- Jöns Jacob Berzelius föddes 20 augusti 1779 i Väversunda, Östergötland, och dog 7 augusti 1848 i Stockholm.
- Han var en svensk kemist och naturforskare som har fått epitetet Den svenska kemins fader.
Hans värdefullaste verk är arbetet över de bestämda kemiska proportionerna, det vill säga införandet av atomteorin i kemin.
- Berzelius mest kända bidrag är att ha givit grundämnena en- eller tvåbokstavs beteckningar. Han lanserade också flera teorier angående olika ämnens atomuppbyggnad och upptäckte flera grundämnen: kisel, selen, cerium och torium. 1818 gav han ut sin atomvikttabell, som ytterst lite avviker från dagens.
- 1814 lade han fram sin berömda elektrokemiska teori, enligt vilken varje kemisk förening består av en positivt och en negativt laddad del.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista