Kvinnovåld. Foto Claudio Bresciani, Scanpix.
BORLÄNGE

Allt fler kvinnor flyr till kvinnojour

1:07 min

2010 blev ett jobbigt år för Kvinno- och Tjejjouren i Borlänge. Antalet stödåtgärder av olika slag till kvinnor var närmare 2 950 - en ökning med 33 procent jämfört med året före. Och antalet kvinnor som flydde till jourens skyddade boende fördubblades.

– En stor orsak till det är ju att vi har haft Falu kommun i vårat upptagningsområde. En del tror ju att det beror på att det är en ökning av våld, men det är lite omöjligt för oss att veta för det kan ju också vara flera kvinnor som vet att vi finns och söker stöd. Så det är lite svårt för oss att veta. Det säger Ann-Sofie Sterio som är verksamhetsansvarig vid Kvinnojouren i Borlänge.

35 kvinnor flydde i fjol till jourens skyddade boende och detta är en fördubbling jämfört med året före. De flesta kvinnor som söker sig till jouren behöver samtalsstöd, och många behöver inte ett boende.

– Men de som behöver det har ju ingen annanstans att ta vägen.

Har ni kunnat hjälpa alla de som behöver hjälp?

– Vi har kunnat ta emot alla för samtalsstöd, men däremot har vi inte kunnat ta emot alla i boendet på grund av att det har varit fullt nästan hela tiden. Så 38 kvinnor har vi fått hänvisa till annat boende, berättar Ann-Sofie Sterio.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista