Konst och kulturföretagarna Evalena Karlsson, Birgit Carlstén och Karin Jarl Nydén. Foto: Jaqueline Balcer Bednarska/SR Dalarna
Kultur

De vill in i näringslivet

1:19 min

Kulturen måste in i näringslivet. Det tycker en samling kvinnliga dalakulturarbetare som gått ihop för att synas och marknadsföra sin konst och sina tjänster.

Idag befinner är de på företagarmässan Stjärngalan som hålls på Lugnet i Falun. En av kulturarbetarna är scenkonstnären Birgit Carlstén

– Vi vet ju alla, det är vetenskapligt bevisat numera att man mår bra när man får konstriktingar itutade i sig. Det borde kunna ta sig in ända in i arbetsplatsen också.

Vad är det för tjänster som ni vill marknadsföra?

– Det finns till exempel dom som kan hyra ut konst, det finns en performanceartist som kan komma och ställa till det på kontor eller på en firmafest. Jag håller på med taltrygghet, att våga stå inför publik och prata, vilket 70 procent av svenska folket tycker är obehagligt.

Det här blir ju en extra kostnad för företagen?

– Men det finns ju sådant som heter humanvård där man kan gå på gymnastik eller göra något annat. Men det är inte alla som vill hålla på och gymnastisera eller spela innebandy. Några vill kanske syssla med något annat och på det viset "lyfta sig".

– Frågan är om det blir en extra kostnad. Arbetsmiljön kan bli bättre, man mår bättre tillsammans. Eventuellt kanske man också får större försäljning för att man visare ett ansikte utåt där människorna mår bra. Även om det är en pappersarbetsplats kan man ändå uttrycka sig i konst.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista