1 av 2
Foto: Jessica Gow/Scanpix.
2 av 2
Miljöminister Andreas Carlgren. Foto: Sören Andersson/Scanpix. Arkiv.
Regeringsbeslut

Vargvalpar planteras ut i vår

1:44 min

Vargvalpar som fötts i djurparker flyttas ut i vargreviren i vår. Senast i april skall länsstyrelsen peka ut reviren i Dalarna där vargungar kan komma att sättas ut.

Regeringen tog ett beslut om utplantering av varg 2009 och EU:s miljökommissionär har kritiserat att utplanteringen inte har kommit igång ännu.

Valpar planteras ut
Nu ska länsstyrelserna i de län där det finns vargrevir peka ut två revir som kan vara lämpliga för utsättning. I vår ska ett fåtal vargvalpar födda i djurpark flyttas ut.

- Det är den åtgärd som går att inleda snabbast. Men jag tonar ned hur många djur det kan handla om, för nu arbetar vi med djur, vi arbetar med naturens förutsättningar och då ska vi ha stor ödmjukhet för att vi får se vilka djur som har rätt förutsättningar att flyttas ut, säger Andreas Carlgren.

Vuxna vargar
Senare i år kan några vilda, vuxna vargar hämtas från Finland.

Andreas Carlgren vill att regeringens pågående rovdjursutredning ska undersöka hur en vargkorridor ska kunna skapas, så att vild varg kan vandra i fred genom norra Sverige och renbetesland ned till Mellansverige och de vargar som finns vilt där.

- Åtgärderna inleds nu, vi kommer inte att förlora tid, men vi ska hela tiden vara mycket noga och förankra de steg som tas.

Senast i oktober ska länsstyrelserna ge förslag på var man kan plantera ut vuxna vargar.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Läs mer om EU-kommissionens kritik

#text=4315270#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista