Vargar. Foto Jonas Ekströmmer, Scanpix
Vargdebatten

Norrfalk kritiserar vargbeslut

1:28 min

Regeringens beslut om att plantera ut vargar från djurparker i det vilda redan i vår väcker kritik från flera håll. Bland annat från landshövding Maria Norrfalk.

– Jag vet att det är bråttom enligt politikerna. Men flera med mig tror inte att vargarna tjänar på att det är bråttom, säger Inga Ängsteg, som är chef för Viltskadecenter på Grimsö forskningstation.

I går presenterade miljöminister Andreas Carlgren hur den svenska vargstammen ska förstärkas genetiskt: vargvalpar från svenska djurparker ska planteras ut i befintliga varglyor, där vilda vargar förhoppningsvis ska adopterar ungarna som sina egna.

Men att ta djurparksvalpar är ingen optimal lösning, säger Olof Liberg vargforskare vid Grimsö forskningsstation.

– Vi hade allra helst haft vilda valpar från exempelvis Finland, men där har myndigheterna sagt nej. De släpper till vuxna vargar, men inte valpar.

Även Maria Norrfalk, landshövding i Dalarna, tycker att Regeringen går för fort fram.

– Det blir problem när vi får politiska beslut som kommer med snabbt varsel och ska hanteras i den här nya ordningen. Det blir väldigt knepigt, och det går liksom inte om man bara har några dagar på sig att hantera väldigt komplexa frågor. 

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista