Foto: SVT Bild.
S-konferens

Socialdemokraterna ska få liv i rosen igen

”Behöver en stark partiledare”
1:20 min

Närmare 200 socialdemokrater från Dalarna samlades i Mora för att diskutera orsakerna till det dåliga valresultatet och vad partiet ska göra för att vinna valet 2014.

Årets a-dagar för Socialdemokraterna i Dalarna och LO distriktet i Dalarna och Gävleborg hölls under fredagen och lördagen.

Ny partiledare
Många av deltagarna fokuserade på valet av ny partiledare och de egenskaper som krävs av denne för att få tillbaka förtroendet för partiet.

– En stark ledare som kan föra ut budskapet retoriskt, en som kan prata, säger Sonja Lindgren i Mora,

– Jag vill se en trygg person som har våra värderingar och som har ett bra ledarskap, förhoppningsvis en kvinna, säger Mona Månsson, Mora, som också vill se en person som pratar om Kommunals frågor.

Skapa förtroende
Med på konferensen i Mora fanns också Hans Unander från Malung, Han sitter med i den valberedning som ska hitta den nye partiledaren.

– Vi ska landa med en som kan skapa förtroende, förtroende för vår politik. En som kan vinna val!, säger Hans Unander, som också tror att det finns många kandidater till partiledarposten.

Föra ut värderingar
Ellenore Smids, ordförande i Kommunal i Orsa, pekar på vikten av att föra fram partiets grundläggande värderingar.

– Det är väldigt viktigt att vi kommer ut med vad det är för samhälle svenska folket vill ha, säger Ellenore Smids som vill värna om dem som är svagast i samhället.

– Vi måste få ut vad vi vill ha för välfärd. Ska vår offentliga välfärd få kosta pengar? Ska alla ha rätt till samma vård, skola och omsorg? Det är där vi måste lägga krutet och verkligen få ut den politiken, säger Ellenore Smids.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".