1 av 2
Sjukhuskorridor. Foto: Erik G Svensson/Scanpix
2 av 2
Barbro Berg. Foto: Linus Lindahl/Sveriges Radio Dalarna
Sjukvård

Anmälningarna till patientnämnden ökar

Mild: ”Vården är bättre på att informera”
1:29 min

Fler patienter anmäler felaktigheter inom sjukvården i Dalarna. Förra året tog Patientnämnden emot 14 procent fler anmälningar än 2009 och det har varit en stadig ökning de senaste åren.

– Dels tror jag att fler patienter blir mer medvetna om att anmäla men det är inte konstigt när det är så långa vårdköer, säger Barbro Berg, ordförande i HSO, Handikappades samarbetsorganistaion i Falun och aktiv i Reumatikerföreningen.

Allt från långa väntetider till allvarligare konsekvenser inom sjukvård kan patientanmälas. Förra året anmäldes 1 199 fall, 2009 var det 1054 och 2006 inkom 854 anmälningar från patienter felaktigheter i vården till Patientnämnden.

Staffan Mild är förvaltningschef på Patientnämnden Dalarna och han tror att ökningen kan bero på att ungdomar anmäler oftare än äldre.

– Det är inte alltid så lätt att säga vad det beror på. En teori kan vara att yngre människor i dag har en större benägenhet att inte acceptera saker och ting utan vill påpeka det som är fel. Sedan tror jag också att man är bättre i vården att informera och anmäla avvikelser och tala om att Patientennämnden finns.

Linus Lindahl
linus.lindahl@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".