Fjällskoter. Foto Bertil Ericson, Scanpix.
HÄRJEDALEN

Drama i fjällen för skoterförare från Dalarna

”Det blåste full storm”
1:04 min

Det blev en dramatisk lördag i Härjedalsfjällen för sju skoterförare från Dalarna. I dåligt väder tappade de bort en i gänget. Och de övriga sex tvingades gräva ner sig i snön, där de blev kvar i fem timmar innan fjällräddningen kom till undsättning.

– När vi hade letat i tjugo minuter så tog vi beslutet att gräva ner oss för att vänta på bättre väder. Det berättar en av skoterförararna, Anders Graniti från Ludvika.

Just då blåste det omkring 15-20 sekundmeter. Och efter någon timme så blåste det full storm på fjället berättar Anders Graniti.

– Tankarna var ju hos vår försvunne kamrat hela tiden. Och efter ungefär en och en halv timma så får vi telefonkontakt med den här killens tjej. Och hon hade fått meddelande från honom att han var på väg ner mot Hede och var på lågland och var säker.

Vid det läget hade de suttit i fem timmar i gropen och det blåste full storm. Då ringde de fjällräddningen som hjälpte dem ner med hjälp av GPS.

– Så de eskorterade ner oss. Och idag tänker jag tillbaka på den här händelsen som ett äventyr.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".