1 av 3
Sopsortering. Foto Matilda Eriksson Rehnberg
2 av 3
Jenny Back, informatör på NODAVA. Foto Matilda Eriksson Rehnberg
3 av 3
Sopgrafik
SOPOR

Hälften sorteras fel

Jenny Back: ”Folk är lata”
1:25 min

I de kommuner i Dalarna som har infört sopsortering fungerar det inte som det är tänkt. Hälften av det som slängs i de vanliga soppåsarna, där det bara ska vara brännbart, är nämligen felsorterat.

– Det är självklart tråkigt att inte mer sorteras rätt. Vi jobbar med den här frågan hela tiden, det blir ju kostsamt både ekonomiskt och för miljön när det är så mycket sopor som är felsorterade, säger Jenny Back som är informatör på NODAVA, Norra Dalarnas Vatten och Avfall.


Olika orsaker
Det som oftast sorteras fel är matavfall och olika förpackaningar, det visar de plockanalyser som gjorts i olika dalakommuner.

Men varför folk inte sorterar bättre finns det inget självklart svar på säger Jenny Back.

– Det finns många orsaker, som att folk är lata, de tycker att det är långt till återvinningsstationerna, vissa säger att de inte har plats för att sortera sopor hemma.

Vad gör ni på NODAVA då för att få folk att sortera bättre?

– Förutom plockanalyser på vad som sorteras fel gör vi enkäter med abbonenterna och andra undersökningar för att ta reda på var felen finns, sedan så försöker vi gå ut med informationskampanjer för att få folk att sortera bättre, berättar Jenny Back.


Förklara varför
Ulla Magnusson som är vice ordförande i Naturskyddsföreningen i Dalarna tycker att både kommunerna och FTI, Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, som är de som ansvarar för återvinningsstationera, måste upplysa folk mer om hur och varför man ska sopsortera.

– Jag tror det är det enda sättet, att förklara för folk varför man gör det här, att soporna faktiskt återvinns och blir till nytt och inte som vissa tror att allt ändå bara smälls ihop, säger hon.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".