1 av 2
Dosett. Foto Bertil Ericson, Scanpix
2 av 2
Lisbeth och Stig Lundin Foto Jaqueline Balcer Bednarska
HÄLSA

Här äter äldre mest medicin i Dalarna

”Tror inte det är bra att blanda för mycket medicin”
1:34 min

Hur många mediciner du äter kan bero på vilken kommun du bor i. Mer än hälften av de personer över åttio år i Avesta äter fler än tio olika mediciner. I Smedjebacken är siffran betydligt lägre.

I en lägenhet i centrala Falun bor Lisbeth och Stig Lundin. Båda är pensionärer men Lisbeth Lundin sköter sin man dygnet runt eftersom han är sjuk sedan en tid tillbaka.

– Ja, jag tror inte det är bra att blanda ihop allt för mycket mediciner för de kan ha biverkningar och kanske inte går ihop med varandra. Ibland tycker jag att, tänk om jag fick ta bort nånting men det törs jag inte göra. Jag har pratat med läkarna och det går inte att ta bort någonting av dem, säger Lisbeth Lundin.

Hon har kontakt med många äldre som hon tror använder för många mediciner.

– Ja jag kommer i kontakt med många äldre och jag tycker att många har för mycket mediciner, men flera av dem har ju inte någon som kan hjälpa dem, säger hon.


Stora skillnader
Socialstyrelsen för statistik över svenskarnas alla läkemedelsinköp på recept. Siffrorna från 2009 visar att det finns stora skillnader kommunerna mellan.

I Avesta har mer hälften av personerna över åttio år hämtat ut fler än tio mediciner. Men i Smedjebacken är det bara en tredjedel av de över åttio år som har mer än tio mediciner.


"Osannolikt"
Det finns givetvis äldre som behöver många mediciner men det borde inte skilja så här mellan kommunerna. Det säger Lars Nilsson. Han har varit professor i läkemedelskemi och är nu läkemedelssakkunnig på Sveriges Pensionärsförbund.

– Det är osannolikt! Vi kan inte se några medicinska skäl till att det skulle vara en stor skillnad mellan kommunerna då det gäller hur många som har många läkemedel. Det finns inga belägg för att människor skulle vara sjukare i vissa kommuner, säger Lars Nilsson.


Beror på den lokala läkaren
De som har översynen över läkemedelsanvändningen i landstinget är läkemedelskomitten. Där jobbar Elisabeth Kallin. Hon har sett skillnaderna mellan kommunerna och säger att dom skulle kunna förklaras av slumpen.

Om många med till exempel diabetes bor i en liten kommun höjs läkemedelsanvändningen. Men hon säger också att den lokala läkarens syn på läkemedelsbehandling kan spela in.

– Just för äldre patienter så blir det ju som vi ska många olika läkemedel till slut. Så länge patienten mår bra och har levt så här länge då kanske man inte vill ändra så mycket i medicineringen utan då låter man patienten vara kvar på de läkemedel man har. Men så småningom kanske man blir alltmer sjuk och behöver andra läkemedel och då måste man ta ställning till när man ska avsluta behandlingar som har pågått under långt tid i livet. Här kan det ju finnas olika åsikter, att man gör på olika sätt, säger Elisabeth Kallin.


Eftersträva låg användning
Ju äldre vi blir, ju sämre tål vi faktiskt läkemedel. Det beror på att kroppens förmåga att utsöndra läkemedlen avtar med åren. När man då är gammal så är det lättare kan bygga upp höga halter av läkemedel i kroppen, då ökar risken för biverkningar och att läkemedel krockar med varandra.

Lars Nilsson från Sveriges pensionärsförening säger att landstingen ska eftersträva så låg läkemedelsanvändning som möjligt.

– En låg siffra betyder att det är en bra äldrevård eller en bättre äldrevård än en hög siffra. Det här hänger samman med hur man följer upp en läkemedelsbehandling. Varje gång man sätter in ett läkemedel så bör man också gjort klart för sig när man ska man avgöra om det här är bra eller dåligt. När ska man bestämma sig för om man ska fortsätta med en behandlingen eller inte.


Tecken på bra vård
Avesta, Hedemora, Säter och Älvdalen är alla kommuner som har högre läkemedelsanvändning än som rikssnittet.

Men Elisabeth Kallin från lanstinget läkemedelskomitte vill inte måla ut de här kommunerna som dåliga på läkemedelshantering. Tvärtom säger hon, utköp av flera olika mediciner faktiskt kan vara ett tecken på bra vård.

– Har man ett aktivt arbete med att välja ute det bäste läkemedlet för varje individ då kan det ju bli så att man får prova ett antal läkemedel på ett år. Man sätter in, tittar på effekter och bieffekter och sedan utvärderar man och kanske väljer en annan substans istället. Under ett år om man jobbar aktivt med läkemedel kan det bli ganska många.

– Det här kan ju betyda att Avesta har ett aktivt läkemedelsarbete med sin patienter över åttio år och provar olika mediciner, menar Elisabeth Kallin.

Eller att många äldre har alldeles för många mediciner?

– Det är ju inte antalet läkemedel i sig som är problemet utan det gäller att man inte använder olämpliga kombinationer.

Men risken för olämpliga kombinationer blir ju större ju fler läkemedel man använder?

– Jo, men det är nyttan i läkemedlen man vill komma åt och med många läkemedel kan du ju också få en större nytta i behandlingen, säger Kallin.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".