1 av 2
Ingalill Persson, (S). Foto: P4 Dalarna.
2 av 2
LAndstongsdirektör Karin Stikå-Mjöberg. Foto: Stefan Ubbesen
Dalalandstinget

Ingen klandras för miljonunderskottet

"Ingen kan lastas"
1:34 min

Ökade kostnader inom sjukvården och lägre skatteintäkter, det är orsakerna till att vinst förvandlades till förlust förra året för Landstinget Dalarna, förklarade landstingsrådet IngaLill Persson (S).

I dag sammanträdde politikerna i landsstingsstyrelsen för att få en första utvärdering om varför en förväntad vinst förra året slutade i 94 miljoner kr i underskott.

Enligt tjänstemännens rapport var det oväntade kostnadsökningar inom hälso- och sjukvården och det faktum att Dalalandstinget fick 25 miljoner kr mindre i skatteintäkter än beräknat.

Vems är felet?

- Ingen, säger landstingsdirektören Karin Stikå Mjöberg. Vi har medverkat till det allihopa. Det är inte enskilda verksamheter som ligger bakom, utan vi får ta ett gemensamt ansvar.

Den 21 februari redovisar Stikå-Mjöberg åtgärder för att spara in pengar till underskottet och för att det inte ska upprepas.

Redan nu talas det om högre patientavgifter, minskad personalstyrka och färre vårdcentraler för att komma tillrätta med underskottet och för att klara kommande sparkrav.

IngaLill Persson (S) säger att det nu måste upprättas rutiner och system som gör att ekonomin ska hålals under kontroll.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".