Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
RÄDDA BARNEN

Allt fler barn lever i fattigdom i Sverige

Publicerat tisdag 1 februari 2011 kl 11.01
Malm: ”Det skapar utanförskap”
(1:20 min)
1 av 3
Barnfattigdomen ökar. Foto Claudio Bresciani, Scanpix
2 av 3
Cecilia Malm. Foto: Charlotte Pettersson/ Sveriges Radio Dalarna
3 av 3
Rädda Barnens rapport. Foto: Charlotte Pettersson/Sveriges Radio Dalarna

Ungefär en kvarts miljon barn i Sverige lever fattigt, över 6000 av dem bor i Dalarna. Detta enligt en rapport om barnfattigdom som Rädda barnen presenterat i dag.

Cecilia Malm är verksamhetsutvecklare på Rädda Barnen, region öst med huvudkontor i Borlänge. Hon menar att leva i ekonomisk utsatthet för med sig annan utanförskap.

– Det kan handla om att man inte får ta del av de fritidsaktiviteter som man kanske tycker att ett barn har rätt till och det kan handla om utanförskap i skolan.

Ett exempel hon tar upp är ett barn som fått skriva en berättelse om sitt sommarlov och barnets förälder upptäcker att barnen ljugit. Familjen hade i själva verket inte haft råd att göra någonting.

I rapporten som Rädda Barnen släpper idag beskrivs utvecklingen fram till 2008 och i den var 11,9 procent, lite fler än 6500 barn, fattiga i Dalarna. Procentuellt har Borlänge flest fattiga och Säter minst.

– Vi tycker naturligtvis att den siffran ska ligga på noll, inga barn ska behöva befinna sig i en ekonomisk utsatthet.

På frågan vad vi kan göra åt fattigdomen svarar Cecilia Malm att hon tycker att de kommunala skillnaderna är för stora och att regeringen borde ta fram en handlingsplan för hur fattigdomen ska motverkas.

Dalanytt
Dalanytt@sr.se

Fakta: Barnfattigdomen

Rädda Barnen definierar fattiga barn som barn i familjer med låg inkomststandad, det vill säga inkomster som inte täcker levnadsomkostnaderna och barn i familjer som har försörjningsstöd, det som tidigare kalldes socialbidrag.

Skillnaderna mellan barn med svensk respektive utländsk bakgrund är markant och ökar under 2007 och 2008. Barnfattigdomen är mer än fem gånger så hög bland barn med utländsk bakgrund(29,5 procent) som bland barn med svensk bakgrund (5,4 procent).

Bland barn till ensamstående föräldrar är barnfattigdomen mer än tre gånger så hög (24,7 procent)som bland barn till sammanboende föräldrar (8,1 procent). Nästan vartannat barn (49 procent) till ensamstående föräldrar med invandrarbakgrund lever i ekonomisk fattigdom, men endast 2,3 procent av alla barn till svenskfödda par med barn.

I den rapport som Rädda Barnen släpper idag beskrivs utvecklingen fram till 2008 och i den var 11,9 procent, lite fler än 6500 barn, fattiga i Dalarna 2008. Procentuellt har Älvdalen flest fattiga och Säter minst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".