Domarklubba. Foto Jessica Gow, Scanpix.
HOVRÄTTEN

Djurplågare överklagar fängelsedom

Mats Åkergården rapporterar
1:07 min

Det blir en fortsättning i hovrätten när det gäller djurplågerimålet i Mora, där två bröder i en by i Mora fällts. Bröderna som är 60 respektive 70 år har båda överklagat sina sina fängelsedomar.

De båda bröderna har tidigare dömts till villkorlig dom och samhällstjänst för djurplågari. Det var för fem år sedan och det åtalet väcktes sedan myndigheterna omhändertagit drygt 60 av 130 kor som fanns på gården.


Åtalats tidigare
År 2008 åtalades de på nytt. Sju avmagrade fjällkor hade då efter en inspektion tagits om hand och skickats till slakt.

Och för tre veckor sedan dömde Mora tingsrätt bröderna till fängelse i två månader.

Någon annan påföljd än fängelse kunde inte komma i fråga på grund av åtefrall i brott efter så pass kort tid, menade tingsrätten.


Förnekar brott
Båda bröderna förnekar brott och i sina överklaganden till Svea Hovrätt yrkar de på att åtalet om djurplågeri ogillas. I andra hand vill de att gärningarna ska bedömas som brott mot djurskyddslagen och att påföljden lindras.

Bröderna hävdar att de veterinäruppgifter som tingsrätten bland annat stödde sig på i sin dom är överdrivna. Och enligt deras försvarsadvokater visar vittnesmål från ett par andra veterinärer att djuren inte utsatts för vanvård och lidande.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".