15-åring dömd för bråk på skola

En 15-årig pojke på Vasaskolan i Hedemora dömdes i dag av Falu tingsrätt till 60 dagsböter för att ha misshandlat en annan elev.

Det här är andra gången på kort tid som tingsrätten har haft att ta ställning till bråk mellan elever på skolan.

Domen i dag gäller en historia på skolan i november i fjol.

Den nu dömde 15-åringen gick, enligt tingsrätten, under en lunchrast fram till en annan yngling och sa att denne skulle ”ge fan i hans tjej”. 15-åringen knuffade sen den andre eleven ner i en trappa.

En kvart senare ägde själva misshandeln rum. Det var i skolans cafeteria där 15-åringen slog den andra ynglingen i huvudet med flera hårda knytnävsslag.

Den misshandlade eleven blev illamående av slagen och tvingades åka hem och lägga sig.

15-åringen som inte är kriminellt belastad sen tidigare har erkänt knytnävsslagen och tingsrätten anser att misshandeln inte kan betrakats som ringa.

Han döms alltså till 60 dagsböter. I och för sig tycker rätten att pojken är i behov av insatser från socialförvaltningens sida, som yttrat sig i frågan. Men eftersom inte någon vårdplan upprättats har rätten bestämt påföljden till böter.

15-åringen ska desutom betala ett skadestånd på 6 000 kronor till den andre pojken.

För tre veckor sen avgjorde tingsrätten ett annat elevbråkbråk på Vasaskolan.

En 16-åring stod åtalad misstänkt för att ha hotat att döda tre elever med invandrarbakgrund sen hans lillebror skadats i ett slagsmål.

Men i det fallet ogillades åtalet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".