1 av 3
Återvinningsstation. Foto Matilda Eriksson Rehnberg
2 av 3
Annafia Öqvist, miljöinspektör i Falun. Foto Matilda Eriksson Rehnberg.
3 av 3
Jenny Back, NODOVA. Foto Matilda Eriksson Rehnberg.
SOPOR

Kritik mot skötseln av återvinningsstationerna

Jenny Back: ”Många ringer och klagar”
1:21 min

Många dalakommuner är kritiska till hur FTI - Förpacknings- och Tidningsinsamlingen - sköter återvinningsstationerna. I Falun gick man så långt att miljöförvatningen förra året krävde in en åtgärdsplan av FTI.

– Återvinningsstationerna var skräpiga, de tömdes sällan och varken vi eller allmänheten var nöjda, säger Annafia Öqvist, som jobbar som miljöinspektör i Falun.

Det var för ungefär ett år sedan som kommunen krävde in åtgärdsplanen. Först överklagade FTI, men länsstyrelsen avslog, och nu har planen presenterats för kommunen.

– Den går ut på att FTI ska visa för oss hur dom ska sköta sina stationer när det gäller till exempel tömning, säger Annafia Öqvist.


Ingen tillsyn än
Andra åtgärder kan handla om att bygga ut vissa återvinningsstationer, snygga upp stationer som är slitna, och ge bättre information om vart folk ska ringa om stationen är full.

Men om det har blivit några förbättringar än det kan Annafia Öqvist inte säga.

– Nej eftersom vi inte bedrivit någon tillsyn än. Dessutom ska de flesta åtgärderna ske under 2011, säger hon.


"Folk ringer med klagomål hit"
Ofta vet folk inte att det är FTI och inte kommunerna som har ansvar för återvinningsstationerna. Det berättar Jenny Back som är informatör på NODOVA, Norra Dalarnas Avfallsbolag.

– Vi får ofta samtal med klagomål hit, folk vill att vi ska göra något åt återvinningsstationerna, men eftersom vi inte äger frågan är det ju svårt, säger Jenny Back.

Hon tycker att det är problematisk att ansvaret för våra sopor är uppdelat mellan olika aktörer, kommunerna som tar hand om matavfall och det brännbara, och FTI som ansvarar för förpackningar.

– Det blir ju krångligt för kunden när det är så många olika aktörer inblandade, säger Jenny Back.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Läs tidigare publiceringar här:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".