1 av 2
Grisuppfödning. Foto Ingvar Karmhed, Scanpix
2 av 2
Grisuppfödaren Anders Michaelsson i Stora Skedvi. Foto Jaqueline Balcer Bednarska
LRF

Risk att grisuppfödarna försvinner

”Vi kanske måste slå igen”
1:19 min

Svensk grisuppfödning kan vara på väg att försvinna enligt Lantbrukarnas Riksförbund, LRF. Och efter dioxinskandalen i Tyskland så har läget blivit rent akut. Det säger grisuppfödaren Anders Michaelsson i Stora Skedvi.

– Ryssland, Kina och Sydkorea har stängt sina gränser helt och hållet för tyskt kött. Det finns även länder inom EU som gjort det. Men här i Sverige tasr vi emot det med öppna armar, det bara väller in billigt, dumpat, tyskt kött och då sjunker vårt pris direkt.


Fyra grisproducenter kvar
Anders Michaelsson tycker de svenska djuruppfödningslagarna är jättebra.

Men reglerna medför konstnader som gör det svårt att konkurrera med utländskt griskött.

2009 sedan fanns det nio grisproducenter i Dalarna, idag finns det fyra kvar.

Om det inte händer något drastiskt tror Anders Michaelsson att ha måste börja fundera på något annat.

– Vi få som är kvar nu är framme vid vägs ände. Får vi ingen förändring i det här så måste även vi som har relativt nybyggda stallar också slå igen.


"Hyckleri utan dess like"
En bra början för branchen tycker han vore om den offentliga sektorn i Sverige köpt svenskt kött.

– Ja, vi menar ju att politikerna inte alls följer sina egna intentioner när man stiftar en djurskyddslag. Ett exemplet på det är den offentliga upphandlingen. När man köper mat till skolor och äldrevård och sjukhus så är över nittio procent av de kött man köper importerat. Man följer inte alls svensk djurskyddslag när man handlar och det tycker vi är ett hyckleri utan dess like.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".