Wasasten lurade vid utlandsaffärer

En tidigare anställd vid företaget Wasasten i Älvdalen är misstänkt för grov förskringring från företaget och därmed också grov trolöshet mot huvudman. Det rör sig om utlandsaffärer för 18 miljoner kr.

Mannen greps i slutet av mars misstänkt för att ha sålt varor från företaget till icke existerande företag i främst Italien.

Varorna har skickats iväg men någon betalning har aldrig dykt upp hos Wasasten. Istället har företaget dragit på sig kostnader för fyra miljoner kr.

Jesper Jos Olsson är VD på Wasasten och en av delägarna, han vill inte kommentera fallet under pågående utredning.

Den andre ägaren Björn Nordenhake säger att den före detta anställde lurat företaget på ett raffinerat sätt.

Utredningen kring mannen pågår nu i ett antal länder förutom i Italien också i Kanada och USA.

Den som utreder fallet är kammaråklagare Margareta Lidman Ling vid Internationella Åklagarkammaren i Uppsala. För henne väntar nu en resa till Italien.

- Där hoppas jag kunna reda ut vad som hänt, säger hon.

Den nu häktade mannen är även misstänkt för vapenbrott och grovt smugglingsbrott vid införsel av vapen till Sverige. Tillgångar hos mannen för fyra miljoner kr, främst fastigheter, har belagts med kvarstad under den rättsliga processens gång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista