Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 2
Läkarundersökning. Foto Bertil Ericson, Scanpix.
2 av 2
Leif Hernefalk, chefsläkare landstinget Dalarna.
SJUKVÅRDEN

Lex Maria-anmälningar ökar i Dalarna

”Vi har mer fokus på frågan”
1:29 min

Lex Maria-anmälningarna i Dalarna har ökat sakta men stadigt de senaste åren. Leif Hernefalk är chefsläkare på landstinget Dalarna där Lex Maria-anmälningarna var tio fler 2010 än 2009, och han förklarar det hela med att rutinerna har förändrats.

– Den viktigast förklaringen är nog att vi har haft mer fokus på frågan. Vi har diskuterat med alla verksamheter hur vi ska tänka, och vi ber att när det finns misstänkta fall så tar vi upp det för bedömning, och så tar vi ställning om vi ska skicka in en anmälan, förklarar Leif Hernefalk.


Strikta riktlinjer
Dessutom så har tidigare närvård varit en förvaltning och specialistsjukvården en annan. Nu har de slagits ihop vilket gör att alla rutiner underlättas, säger han.

– Vi kan mer strikt gå ut med riktlinjer hur vi ska jobba, förklarar Leif Hernefalk ökningen av Lex Maria-anmälningar från landstinget.


Svårt att dra gränser
Självmord under öppenvård, övermedicinering och svårt sjukt barn som inte fick behandling.

Det är några av de 48 fall som Lex Maria-anmäldes förra året. Hos landstinget Dalarna skedde en ökning med 40 procent av Lex Maria-anmälningarna mellan 2009 och 2010, och Leif Hernefalk säger att det kan vara svårt att göra gränsdragningarna mellan om händelsen ska Lex Maria anmälas eller inte.


Fortfarande noggranna
Men även om fler händelser anmäls till Socialstyrelsen betyder inte det att vårdgivaren inte alltid är lika noggrann med att rapportera misstänka Lex Maria-fall.

– Det uppstår ju alltid skador i vården, kanske tyvärr lite för ofta. Och det är då det uppkommer problem om det är en skada man hade kunnat förvänta sig, eller är det något som har skett eller misstänks ha skett för att vi har varit oaktsamma i sjukvården, berättar Leif Hernefalk.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Fakta: Lex Maria

Med Lex Maria menas händelser inom vården där en patient drabbats av en allvarlig skada eller utsatts för allvarliga risker och vårdgivaren ska då anmäla till Socialstyrelsen.

Lex Maria-anmälningar i Dalarna:
2010: 48
2009: 41
2008: 38

Lex Maria-anmälningar från landstinget Dalarna:
2010: 35
2009: 25

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".