Åtal dröjer för misstänkta mord

Det tycks dröja innan utredningarna som gäller morden i X-teams lokal i Falun och i Björsjö utanför Smedjebacken leder till åtal. Totalt sju män är häktade för morden, vilket de varit i två månader nu.

När det gäller mordet i mc-gänget X-teams lokal i Hosjö utanför Falun i slutet av mars är fem personer häktade.

De är alla på sannolika skäl misstänkta för att ha mördat en 28-årig man.

De har alltså suttit häktade i cirka två månader och det har den senaste tiden varit mycket tyst kring mordutredningen.

-Men vi tycker att vi gör framsteg, säger polisens presstalesman Bo Persson.

Bo Persson vill dock inte säga vilka framsteg det handlar om.

Problemet med den här mordgåtan är att offret inte påträffats, och frågan är då om det går att väcka åtal innan en kropp hittats.

Det har faktiskt hänt förr, även om det är mycket ovanligt.

Det finns bland annat ett mordfall i Värmland där ett livtidsstraff utdömts trots att inget offer hittats.

Och när det gäller mordet i Björsjö där kroppen efter en 28-årig småbarnsmamma från Kopparberg hittades i en utbränd bil i början av februari är två män häktade sen nästan två månader tillbaka. Det är en 47-åring och en 44-åring och båda är på sannolika skäl misstänkta för mord. Även i deras fall har åtalstiden förlängts med jämna mellanrum, och det är mycket oklart när förundersöknigen är så långt framme att åtal kan väckas.

Det kan tilläggas att polisen vid två tillfällen den senaste tiden låtit en kriminalsökhund undersöka det aktuella området i Björsjö, allt för att försöka hitta spår som stärker bevisen mot dom två häktade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista