1 av 3
Sandra Ulars från Gagnef tävlar med novellen, Den Ljuva Höstnatten. Foto, Stefan Ubbesen.
2 av 3
Iréne Rehnberg, ordförande i Dalarnas Författarförbund med några av dom 90 manus som kommit in. Foto, Stefan Ubbesen
3 av 3
Annika Jansson, svensklärare vid Hagagymnasiet i Borlänge gillar författartävlingen för unga. Foto, Stefan Ubbesen
DALARNAS FÖRFATTARFÖRBUND

Ordnar skrivartävling för elever i Borlänge

”Visst har man författardrömmar”
1:31 min

Dalarnas Författarförbund har anordnat en tävling som riktar sig till unga elever vid Hagagymnasiet i Borlänge. Många bidrag har kommit in och om några veckor avgörs det vilka tre som vinner. Kanske blir det Sandra Ulars från Gagnef.

Sandra Ulars från Gagnef är nämligen en av alla de som lämnat in sitt bidrag, novellen "Den Ljuva Höstnatten".

– Det var ju först inte meningen att jag skulle vara med, men sedan tänkte jag att jag ställer upp. Men det är väl stor konkurrens, säger Sandra Ulars.

Har du några författardrömmar då?

– Visst har man tänkt att det vore fräckt att få släppa en egen bok. Men även om jag inte kammar hem priset så är jag nöjd ändå, och jag kommer givetvis fortsätta skriva.


"Vi är överväldigade"
Nittio bidrag har kommit in till tävlingen, något som överraskat ordförande för Dalarnas Författarförbund, Iréne Rehnberg.

– Vi är ju överväldigade. För vår förening är det ju på tiden att vi har en tävling för unga människor för att se vad de har inom sig och framför allt se hur de verbalt kan uttrycka sig.

Medelåldern inom föreningen är hög, och på det här sättet hoppas man på att få in lite ungt blod i Dalarnas Författarförbund.

– Medelåldern ligger nog strax över 50, så visst behöver vi nyrekrytering, säger Iréne Rehnberg.


Behov av att berätta
Tävlingen riktar sig alltså till elever vid Hagagymnasiet i Borlänge där Annika Jansson jobbar som svenskalärare. Och hon tycker att den här idén är bra.

– Det är jätteroligt, och vi var på direkt. Elever har ju ett bohov av att berätta, så varför inte göra det som en tävling.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Fakta: Dalarnas Författarförbund

Dalarnas Författarförbund har funnits sedan 1961 och är en förening för människor i alla åldrar som har intresse i att skriva.

Vart fjärde år ger föreningen ut en antologi där alla medlemmar blir publicerade.

Arton diktsamlingar i en lyrikserie, sju antologier under namnet Dalaröster, den senaste 2007 samt ett antal enklare antologier under 1980-talet, benämnda Motljus har utgivits av föreningens medlemmar sedan 1961.

Källa: Dalarnas Författarförbund

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".