Camping. Foto Henrik Montgomery, scanpix.
DALARNA

Bra turistår 2010

Mats Åkergården rapporterar
1:13 min

2010 blev ett bra turistår. Dalarna hämtade tillbaka och mer än så, av det man år 2009 tappade ifråga om gästnätter och logiintäkter. Det här visar siffror i dag från statliga Tillväxtverket.

Det som undersökts är gästnätter i hotell, stugbyar, vandrarhem, privat förmedlade lägenheter och stugor och på campingplatser.


710 miljoner i intäkter
Under år 2009 minskade antalet gästnätter här i Dalarna med 0,6 procent. Men under 2010 har det i stället skett en ökning med 2,5 procent. Och antalet uppgick till 5,5 miljoner lite drygt.

Det här betyder då samtidigt att intäkterna när det gäller logi hos länets turistanläggningar ökade med drygt 4 procent. 710 miljoner kronor betalade turister och andra resande i Dalarna för logi under förra året.


Stärkt ekonomi
Men det är inte bara i Dalarna som turistandet ökade under fjolåret.

Enbart i fem län i landet har det gått ner och det är i Skåne, Kalmar län, Halland, Västmanland och Västernorrland.

Och i landet som helhet har antalet gästnätter ökat med 3 procent, alltså något mer än i Dalarna.

Den främsta orsaken till den uppgång som skett är enligt Tillväxtverket att den globala ekonomin stärkts. Och det faktum att de långväga besökarna till Sverige blev 15 procent fler under förra året är ett bevis för det.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".