Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
LÄNSSTYRELSEN DALARNA

Bidragspengar till solceller snart slut

Publicerat måndag 7 februari 2011 kl 22.00
”Chansen att få stöd är minimal”
1:17 min
Hus med Solceller. Foto: Johannes Rosendahl

Intresset för att söka bidrag för att installera solceller i Dalarna är så stort att chansen att få pengar är minimal. Ansökningarna har mer än fördubblats och de pengar Länsstyrelsen har kvar att dela ut täcker inte behovet.

År 2009 fick Länsstyrelsen in 5 ansökningar om bidrag till solceller. 2010 kom det in 14 ansökningar.

– Det har blivit mer känt vad solceller är för något. Och det är ett rejält stöd man kan få, säger Nils Norgren, handläggare på Länsstyrelsens bostadsenhet.


Miljövänligt
Den som installerar en solcellsanläggning på sitt hus gör en insats för miljön. Därför kan du få bidrag på upp till 60 procent av investeringskostnaden från Länsstyrelsen.

Men nu har Länsstyrelsen bara 1,7 miljoner kronor kvar att dela ut för 2010 och 2011. Totalt finns önskemål om cirka 5,5 miljoner kronor. Så långt ifrån alla som vill kommer att få solcellsbidrag.

– Det är synd. Finns det intresse så vore det väl bra om man uppifrån kunde skjuta till de medel som behövs, säger Nils Norgren.


Sök bidrag ändå
Han tycker ändå att intresserade ska söka bidrag. För om det kommer in många ansökningar blir det en signal uppåt att intresset är stort.

Hur är chanserna nu om man ansöker om solcellsbidrag?

– Chansen är i dag ganska minimal att kunna få någonting, säger Nils Norgren.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Fakta: Stöd till solceller

Du kan få stöd för 60 procent av investeringskostnaden för hela solcellsinstallationen, både material och arbete.

Stora företag får stöd om högst 55 procent.

Maximalt kan du få stöd på 2 miljoner kronor per solcellssystem och högst 75 000 kronor per installerad kilowatt elektrisk toppeffekt.

Det totala beloppet som avsatts för stödet i landet är 100 miljoner kronor under 2009, 50 miljoner kronor 2010 och 60 miljoner kronor 2011. Stödet kan bara betalas ut så länge det finns pengar kvar.

Pengarna avseende år 2010 är förbrukade och kompletta ansökningar placeras i kö för de pengar som betalas ut under år 2011.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".