Nu får Green Cargo säljas

Igår blev det klart att regeringen får sälja godstrafikbolaget Green Cargo AB.

Riksdagen röstade ja till regeringens förslag om att sälja hela eller delar av det helstatliga bolaget.

Här i länet berörs runt 250 anställda.

En av de politiker i riksdagen som röstade ja till utförsäljning är socialdemokraten Per Erik Granström från Ludvika. Hen menar att beslutet i riksdagen öppnar för en utveckling av Green Cargo.

- Jag ser det här som ett sätt att göra järnvägstrafiken vassare i jämförelse med biltrafiken, säger Per Erik Granström.

Bakgrunden är att lastbilstransporter vinner allt större marknadsandelar och att Green Cargo gör förlust år efter år, även om förlusterna har blivit mindre.

- Något måste göras för att rädda kvar järnvägstransporterna, säger Mats Hollander som är pressansvarig på Green Cargo till Dalanytt.

- Vi är väldigt positiva till gårdagens beslut, säger han och ser nu nya möjligheter till att utveckla den internationella godstrafiken.

Per Erik Granström är inne på samma linje som Mats Hollander.

- När vi får in nya ägare i bolaget så kommer man att kunna utveckla trafiken.

Här i Dalarna har fackförbundet SEKO varit oroligt för vad som ska hända med jobben om Grenn Cargo säljs. Men Per Erik Granström ser ingen anledning till oro.

- Jag tror istället att det här kommer att vara positivt för Green Cargo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista