Bert Sundström. Foto: SVTBild.
Egypten/Borlänge

Stabilt läge för Bert Sundström

Läget är allvarligt men stabilt för SVT:s reporter Bert Sundström från Borlänge, som misshandlades och knivskars i Egyptens huvudstad Kairo igår eftermiddag. Sundström har enligt de senaste rapporterna inte fått några skador på inre organ, och han vårdas nu på sjukhus.

Sveriges Televisions utrikesreporter Bert Sundström, ursprungligen från Borlänge, skadades igår allvarligt under sitt uppdrag i Egypten. Han vårdas nu på sjukhus i Kairo för knivhugg i buk- och ryggtrakten samt för skallskador.


Kommunicerbar men svag
Det är fortfarande oklart vad som hände honom. Han lämnade hotellet vid middagstid för att informerade sig om händelserna i Kairo. Hemmaredaktionen i Sverige tappade därefter kontakten med honom och en arabisktalande röst svarade i hans mobiltelefon.

Flera timmar senare hittades Bert Sundström på ett sjukhus, där han vårdas för sina skador. På plats på sjukhuset finns nu även svensk polis och personal från svenska ambassaden.

– Hur allvarlig skallskadan är vet vi ännu inte, men det är knivsticken som vi bedömer som mest allvarliga. Bert är vid medvetande och kommunicerbar även om han naturligtvis är svag.

– Vi har inte kunnat göra några djupare utfrågningar, säger Olov Carlsson, divisionschef för SVT:s nyheter, till TT.

Misshandlad av mobb?
Enligt Carlsson vet man ännu inte vem eller vilka det var som förde bort Sundström.

– Nej, det enda vi vet är det samtal som är bandat från hans mobiltelefon, där rösten uppger att militären tagit honom. Men om det är med sanningen överensstämmande vet vi inte, eller om det är en mobb som har tagit honom och misshandlat honom och sedan lämnat vidare honom till militären eller så.

"Er man finns hos den egyptiska regeringen, hos militären. Vill ni horungar ha honom, så kom och hämta honom", löd budskapet från den okända, arabiska rösten som svarade i Sundströms mobil, när SVT sökte honom.

Det var med hjälp av SVT:s egna kontakter som Bert Sundström hittades.

– Genom UD har vi haft kontakt med militär och försökt lokalisera honom, men det är inte genom den vägen som vi har lyckats hitta honom. Utan vi hittade honom genom egna kontakter.

Reinfeldt fördömde
Bert Sundström var en av flera internationella journalister, som råkade illa ut på torsdagen. Det var tydligt att vreden bland regimtrogna över de senaste dagarnas nyhetsrapportering tycks ha mynnat ut i en klappjakt på journalister. Från flera håll i världen kom på kvällen skarpa kommentarer som fördömde våldet mot journalister.

"Attacker på journalister är fullständigt oacceptabelt och de journalister som har gripits måste friges. Jag hoppas att den svenske journalisten Bert Sundström som skadats allvarligt återhämtar sig så snart som möjligt. Enligt uppgift försöker nu personal från den svenska ambassaden i Kairo bege sig till sjukhuset där Sundström befinner sig", skrev statsminister Fredrik Reinfeldt i en kommentar till TT.

Stor ilska
Statliga medier eldade på regimtrogna och från statliga tv-redaktioner strömmade rykten om att utländska reportrar var förklädda agenter för främmande makter.

Den kände egyptiske journalisten och bloggaren Wael Abbas sade till TT att regimen försöker slå ned den internationella bevakningen av det som händer i Kairo.

– Det finns rykten om att utlänningarna är israeliska spioner eller amerikanska spioner, ibland är de från Iran och ibland är de från Hamas. Det är väldigt motsägelsefulla besked.

Vita husets talesperson Robert Gibbs upprepade på torsdagen USA:s kritik och kallade attackerna mot journalister "helt oacceptabla".

Massutskick
Regimens försök att kontrollera mediebilden yttrade sig även på andra sätt. Alla statsanställda fick uppmaningar om att ge sig ut på gatorna för att visa sitt stöd för regimen, och många kunder hos operatören Vodafone fick sms med Mubarak-vänliga uppmaningar. I ett av sms:en stod det:

"De väpnade styrkorna ber Egyptens ärliga och trogna män konfrontera förrädarna och brottslingar, och försvara vårt älskade Egyptens folk och ära."

Senaste nytt om utvecklingen i Egypten får du i ekot om en halvtimme eller på sverigesradio.se/nyheter.

TT/Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".